Kalit so'z: Sabzavotlar

Tomorqada bodring yetishtirish bo‘yicha tavsiyalar

Tomorqada bodring yetishtirish bo‘yicha tavsiyalar

Dehqonchilik
Ekish uchun tavsiya etiladigan navlar: Ranniy – 645, O‘zbekiston – 740, Zilol, Parad, Konkurent, Navro‘z, Omad, Talaba va Gollandiya F1 duragaylaridan Alibi, Asteriks, Regal, Ayaks, Superina. Urug‘ tanlash. Ekiladigan bodring urug‘i toza, yuqori unuvchan, kasallik yuqmagan, o‘rtacha kattalikda, butun (sinmagan), vazndor, zararlanmagan bo‘lishi zarur. Urug‘lar boshqa o‘simliklar urug‘lari va aralashmalaridan tozalanadi. Urug‘lik ekish oldidan iliq suvda 1–2 soat ivitib qo‘yiladi Yer tayyorlash. Dastlab maydon o‘tmishdosh ekin qoldiqlari va begona o‘tlardan sifatli qilib tozalanadi. 1 sotix yerga 200 kg (10 sotixga 2 tonna) chirigan go‘ng solinadi. Chirigan go‘ng bilan birgalikda 1 sotix maydonga fosforning 75, kaliyning ham 75 foizi beriladi. Bu ko‘rsatkich 1,6 kg ammofos, 1,2 kg kali
Pomidor yetishtirish bo‘yicha tavsiyalar

Pomidor yetishtirish bo‘yicha tavsiyalar

Dehqonchilik
Ekish uchun tavsiya etiladigan navlar: ertapishar Do‘stlik, Saxiy, Shafaq, Sevara, o‘rta-ertapishar Toshkent tongi, o‘rtapishar TMK-22, O‘zbekiston – 178, Surxon – 142, Bahodir, Sharq yulduzi, Sitora, Istiqlol – 10, Avisenna, kechpishar Namuna – 70, Doni 2000. Ko‘chat tanlash. Pomidor ko‘chatlari 40-45 kunlik, poyasi va ildizlari durkun rivojlangan, barglari to‘q yashil tusda, sog‘lom bo‘lishi lozim. Yer tayyorlash. Pomidor ekish rejalashtirilgan yerlarni tayyorlash ishlari kuz oylaridan boshlanadi, hosildan bo‘shagan maydondagi yirik o‘simliklar qoldiqlaridan tozalanib, mahalliy o‘g‘it sochib chiqiladi. Berilishi lozim bo‘lgan madaniy o‘g‘itlar miqdorini bir qismi qo‘lda sochib chiqilib, keyin maydon 28–30 sm chuqurlikda yumshatiladi. Ekishga tayyorlashni keyingi tadbirlari ekishdan
Baqlajon yetishtirish bo‘yicha tavsiyalar

Baqlajon yetishtirish bo‘yicha tavsiyalar

Dehqonchilik
Ekish uchun tavsiya etiladigan navlar: Avrora, Zamin F1, Feruz. Urug‘ tanlash. Ekiladigan urug‘i toza, yuqori unuvchan, kasalliklardan holi, sinmagan, vazndor bo‘lishi zarur. Urug‘lar boshqa o‘simliklar urug‘lari va aralashmalaridan tozalanadi. Yer tayyorlash. Urug‘ sepiladigan maydonlar o‘tmishdosh ekin qoldiqlari va begona o‘tlardan sifatli qilib tozalanadi. 1 sotixga 150-200 kg (10 sotixga 1,5-2 t) chirigan go‘ng solinadi. Yer 20-25 sm chuqurlikda yumshatiladi, yirik kesaklar maydalanib, yaxshilab tekislanadi va sug‘orish egatlari olinadi. Ekish muddati. Urug‘lar qo‘lda sepiladi. Sepilgandan urug‘lar xaskash bilan tuproqqa aralashtiriladi. Baqlajon ko‘chatlarini janubiy viloyatlarda martning 3-o‘n kunligi, markaziy mintaqada joylashgan viloyatlarda aprelning 2-3 o‘n kunligida v
Oqbosh karam o‘stirish bo‘yicha tavsiyalar

Oqbosh karam o‘stirish bo‘yicha tavsiyalar

Dehqonchilik
Ekish uchun tavsiya etiladigan navlar: ertapishar Farao F1, Nazomi F1, Parel F1, Iyunskaya, o‘rtapishar Saratoni, Toshkent – 10, Termiz – 2500, kechpishar Sharqiya – 2, O‘zbekiston sudyasi. Ko‘chat tanlash. Erta bahor va yozgi muddatlarda ekiladigan oqbosh karam ko‘chatlari 30-40 kunlik, barglari to‘q yashil, ildizlari durkun rivojlangan va sog‘lom bo‘lishi lozim. Dalaga ekish paytida ko‘chatlarda 6-7 ta barg bo‘lishi kerak. Yer tayyorlash. Maydonlar o‘tmishdosh ekinlar qoldiqlari va begona o‘tlardan sifatli qilib tozalanadi. 1 sotix yerga 200-250 kg (10 sotixga 2-2,5 tonna) chirigan go‘ng solinadi. Tuproq 20-25 sm chuqurlikda yumshatiladi, yirik kesaklar maydalanadi, yaxshilab tekislanadi, sug‘orish egatlari olinadi. Ekish muddati va sxemasi. Karamni 3 xil muddatda ekib, parvaris
Sholg‘om yetishtirish bo‘yicha tavsiyalar

Sholg‘om yetishtirish bo‘yicha tavsiyalar

Dehqonchilik
Ekish uchun tavsiya etiladigan navlar: Namangan mahalliysi, Samarqand mahalliysi, Muyassar. Urug‘ tanlash. Ekiladigan sholg‘om urug‘i toza, yuqori unuvchan, kasallik yuqmagan, o‘rtacha kattalikda, butun (sinmagan), vazndor tekis (zararlanmagan) bo‘lishi zarur. Urug‘lar boshqa o‘simliklar urug‘lari va aralashmalaridan tozalanadi. Yer tayyorlash. Urug‘ ekiladigan maydonlar o‘tmishdosh ekin qoldiqlari va begona o‘tlardan sifatli qilib tozalanadi. 1 sotix yerga 200 kg (10 sotixga 2 tonna) chirigan go‘ng solinadi. Tuproq 20-25 sm chuqurlikda chirigan go‘ng va mineral o‘g‘itlar bilan aralashtirilib yumshatiladi. Yirik kesaklar maydalanib, yaxshilab tekislanadi va sug‘orish egatlari olinadi. Ekish muddati va sxemasi. Sholg‘om asosan yozda ekiladi. Sholg‘om urug‘i markaziy mintaqa va vodi
Qalampirdan qancha daromad olish mumkin?

Qalampirdan qancha daromad olish mumkin?

Dehqonchilik
Qo‘qon davlat o‘rmon xo‘jaligida eng xaridorgir qalampir navini yetishtirish va ko‘paytirish ishlari amalga oshirilmoqda. Qalampir "qirq yillik qarzing bo‘lsa, bir yilda uzaman" – der ekan. Rost gap. Bugungi kunda mamlakatimizda achchiq qalampir yetishtirishga alohida e’tibor qaratilayotgani ham bejiz emas. Chunki jahon bozorida bu mahsulotga bo‘lgan talab katta. O‘tgan yili Indoneziyada bo‘lib, u yerda qalampir yetishtirish texnologiyasini o‘rganib qaytgan Farg‘ona viloyati o‘rmon xo‘jaligi boshqarmasi vakillari ham bu borada amaliy ishlarga qo‘l urdi. Ayni paytda Qo‘qon davlat o‘rmon xo‘jaligida 40 gektar maydonga ekish uchun Indoneziyadan keltirilgan achchiq qalampir urug‘i issiqxona sharoitida undirilmoqda. Ma’lumotlarga qaraganda, 1 gektarda qalampir yetishtirish uchun 25 millio
Bodring urug‘i qanday yetishtiriladi?

Bodring urug‘i qanday yetishtiriladi?

Dehqonchilik
Bodringni urug‘lik uchun yetishtirayotganda, navlarning tozaligini saqlash, mo‘l hosil beruvchi, erta pishadigan urug‘ olish imkonini beradigan usullarga jiddiy rioya qilish kerak. Toza navli urug‘ olish uchun ochiq tuproqqa ekilgan har xil navli bodringlar o‘rtadagi oraliq imkoni bo‘lsa 1 km ga yaqin, bog‘lar, butalar va boshqa himoyalanish vositalari bilan o‘ralgan joyda yetishtirilganda esa, 500 m masofa bo‘lishi lozim. Agar sara urug‘ yetishtirish maqsadingiz bo‘lsa, atrofda boshqa navdagi ekinlar bo‘lmasin. Bodringlar gullagan davrda urug‘ yetishtirilayotgan maydon atrofiga asalari uyalarini keltirib o‘rnatish maqsadga muvofiqdir. Tezpishar navlar changlangandan 8-12 kun o‘tgach, naychalar vujudga keladi, 45-50 kundan keyin esa urug‘lik bodring yetiladi. Bodringning juda qalin b
2018-yilda O‘zbekistonda 18 ming gektar yerga achchiq qalampir ekiladi

2018-yilda O‘zbekistonda 18 ming gektar yerga achchiq qalampir ekiladi

Yangiliklar
2018-yilda yurtimizda 18 ming gektarda achchiq qalampir yetishtirish mo‘ljallanmoqda. O‘zbekiston sabzavot, poliz ekinlari va kartoshkachilik ilmiy-tadqiqot institutidan O‘zA muxbiriga ma’lum qilishlaricha, har bir gektardan 21 million so‘m daromad olish mumkin. 25-yanvardan institut olimlari fermer xo‘jaliklari rahbarlari va tomorqa egalarining qalampir yetishtirish borasidagi malakasini oshirish maqsadida joylarda o‘quvlarni boshlaydi. Birinchi manzil – Qashqadaryo. Achchiq qalampir suvga talabchan o‘simlik, biroq haddan ortiq sug‘orilganda undagi achchiqlik xususiyati pasayib ketishi mumkin, deyishmoqda mutaxassislar. O‘ziga xos bu o‘simlik mevasini ko‘kligida ham, qizarganida ham iste’mol qilish mumkin. Achchiq qalampir ko‘kligida yig‘ib olinsa, hosil miqdori nisbatan ko‘proq bo‘
Osh lavlagini to‘qsonbosti usulida yetishtirish

Osh lavlagini to‘qsonbosti usulida yetishtirish

Dehqonchilik
Osh lavlagining mahalliy Diyor, Yagona va xorijdan keltiriladigan navlaridan Bordo-237, Bikores, Boro F1, Detroyt, Pablo F1 duragaylari tavsiya etiladi. Ushbu navlardan gektaridan o‘rtacha 220-230 s hosil olinadi. Lavlagi urug‘lari 4-5˚C haroratda unib chiqa boshlaydi, o‘sib-rivojlanib borishi uchun eng qulay harorat 20-25˚C dir. Lavlagi sovuq (-2-3˚C) va yuqori harorat ta’siriga chidamli bo‘ladi, tuproqda nam yetarli darajada bo‘lganda yuqori hosil beradi. To‘qsonbosti usulida ekish muddati janubiy viloyatlarida 15-30 dekabr, markaziy mintaqada joylashgan viloyatlarda 10-noyabrdan 10-dekabrga qadar va shimoliy mintaqalarda 1-noyabrdan 10-dekabrga qadar ekiladi. Urug‘ sarfi to‘qsonbosti usulida ekishda 16-8 kg. Ekish egatlari 60-70 sm bo‘lib, 2-3 qatorli, o‘simlik oralari 8-10 sm. Ur
Tomorqada bodring yetishtirish

Tomorqada bodring yetishtirish

Dehqonchilik
Joy tanlash. Bodring ekish uchun tomorqa maydonining sug‘orishga qulay, shimoldan va sharqdan esuvchi shamollardan panaroq joylari tanlanadi. Ochiqlikdagi maydonlar chetiga taxta qo‘ralar, devorlar, daraxtlar yoki makkajo‘xori va kungaboqar kabi baland o‘suvchi o‘simliklar ekilib, shamoldan pana qilinadi. Tuproqqa ishlov berish va o‘g‘itlash. Tuproqqa ishlov berish tizimi o‘simlikning o‘sishi va hosildorligini doimo oshirib borish uchun maqbul shart-sharoit yaratishga yo‘naltirilgan bo‘lishi kerak. Yangi joyda yerni yaxshilab o‘zlashtirish va keyingi yilgi ekish uchun yerni tayyorlash lozim. Yozda maydon chuqurligi 8-10 sm qilib yumshatiladi, kesaklari maydalanadi. Kuzda tuproq 22-25 sm chuqurlikda qayta chopiladi. Tuproqning texnik holati, uning hosildorligidan kelib chiqib 12-15 kg