Kalit so'z: Parvarish

Ohak va oltingugurt aralashmasidan mevali daraxtlar uchun dori tayyorlash

Ohak va oltingugurt aralashmasidan mevali daraxtlar uchun dori tayyorlash

Foydali ma’lumotlar
Ohak va oltingugurtdan quyidagicha dori tayyorlanadi Buning uchun suv, oltingugurt, ohak kabilar kerak bo‘ladi. Buning uchun dastlab 80-100 litr hajmdagi qozon yoki shu kabi idishga 63 litr suv quyiladi va tagiga olov yoqiladi. So‘ngra, 12 kg o‘lmagan ohakni shu suvga solib eritib olinadi. Keyin esa 25 kg oltingugurt solib qaynatiladi. Aralashma qaynab chiqganidan so‘ng, 1 soat 20 minut davomida bir maromda qaynatiladi. Olovi o‘chirilganidan so‘ng 2-3 soat davomida tindirilib, to‘liq cho‘kma hosil qilib tinganidan so‘ng boshqa idishga quyiladi. Tayyor bo‘lgan aralashmaning qaynagandan keyingi holati har xil 12-14 kg atrofida qolishi kerak. Aytilgan miqdorda hosil bo‘lgan aralashmani 10 litr suvga 600-700 g atrofida, umumiy holda 200-220 litr suvga qo‘shib purkovchi aparatlar yordamid
Poliz ekinlari uchun ekin maydoni tayyorlash

Poliz ekinlari uchun ekin maydoni tayyorlash

Dehqonchilik
Kelgusi yilda poliz ekinlaridan mo‘l-ko‘l hosil olish uchun dala maydonlarini tayyorlash kech kuzdan boshlanadi. Dastlab kuzgi ekinlardan bo‘shagan yerlar to‘liq sug‘oriladi. So‘ngra yerga belgilangan miqdordagi o‘g‘it solinib, 30-35 sm chuqurlikda pluglanadi. Poliz ekinlari ekiladigan maydonlarga kuzgi shudgorlash oldidan har gektariga 15-20 tonna go‘ng yoki kompost, fosforli o‘g‘itlarning yillik normasidan 75 % va kaliyli o‘g‘itlarning to‘liq normasini solish tavsiya etiladi. Fosforli o‘g‘itlarning qolgan 25 % qismini bahorda ekish oldidan solinadi. Bunday o‘g‘itlash jarayoni o‘g‘itning hamma qismini bahorda solishdan ko‘ra yaxshiroq samara beradi. Kuzda solingan o‘g‘it qish davomida tuproq tarkibida erib tuproqni kerakli oziq-moddalar bilan boyitadi. Ekilgan urug‘ning unib chiqish
Sabziga qanday o‘g‘itlar solinadi?

Sabziga qanday o‘g‘itlar solinadi?

Dehqonchilik
Sabzi ekini ayrim o‘g‘itlarning yetishmasligiga turlicha ta’sirchan bo‘ladi. Jumladan, azot yetishmay qolgan taqdirda sabzi poyasi ingichkalashadi, barglari mayda bo‘lib qoladi. Barglarining rangi och yoki to‘q yashil yoki och yashil tusga kiradi, ildizmevalari mayda va hosili past bo‘ladi. Aksincha, azot keragidan ortiqcha bo‘lsa sabzinjing ildizmevasi suvli, tarkibida ko‘plab oqsil bo‘lmagan azot saqlaydi, bu esa o‘z navbatida zamburug‘ va bakteriyalar uchun eng muvofiq ozuqa muhiti bo‘lib qoladi, buning natijasida qish davomida saqlanayotgan ildizmevalar chirib ketadi va ko‘karib nobud bo‘ladi. Azotli o‘g‘itlar kerakli normada berilganda esa u sabzining ildiz mevasi hosiliga va uning sifatiga muvofiq keladigan darajada ta’sir ko‘rsatadi. Bunda azotli o‘g‘it odatda, oqsil almashinuvini y