Kalit so'z: Parvarish

Gladiolus o‘stirish

Gladiolus o‘stirish

Gulchilik
Ekish uchun tavsiya etilgan navlar: Blitssard, Goudvill, Mariya, Goretti, Oskar va h.k. Ko‘chat tayyorlash. Gladiolus guli asosan piyozdan ko‘payadi. Piyoz gulning bolalash davri o‘tgandan keyin kovlab olinadi. Bu payt avgust oyining oxiri–sentabrning boshlariga to‘g‘ri keladi. Kovlab olingan piyoz quritilib, yirik va sog‘lom piyozlar ajratilib olinadi. Keyin to‘rxaltaga solib, osib qo‘yiladi. Qurigan piyoz aprel oylarida ochiq yerga qadab chiqiladi. Qadab chiqilgan piyoz 10–15 kunda unib chiqadi va iyun oylariga borib gullay boshlaydi. Avgust oyining oxirida gladiolus piyozlari yana kovlab olinadi. Ekishga yer tayyorlash. Gladioluslar o‘g‘itlangan qumoq tuproqli, serquyosh, shamollardan himoya qilingan yerda yaxshi o‘sadi. O‘simlikni o‘tqazish uchun suv to‘xtamaydigan, qumoq va quml
Navbatlab ekish qanchalik muhim?

Navbatlab ekish qanchalik muhim?

Foydali ma’lumotlar
Navbatlab ekishda hatto parnik va issiqxonalarda ham rioya qilish kerak. Masalan, pomidor, qalampir, baqlajon va kartoshkani albatta boshqa ekinlar bilan navbatlashtirib ekish kerak. Ular o‘zi uchun ham yomon o‘tmishdosh hisoblanadi. Respublikaning sug‘oriladigan maydonlarida mo‘ljallangan ilmiy almashlab ekish usulining o‘zgartirilishi birinchidan zamon talabi bo‘lsa, ikkinchidan suv va texnikadan unumliroq foydalanish imkonini beradi hamda sug‘oriladigan har bir gektardan samaraliroq foydalanish, dehqon-fermer xo‘jaligini rivojlantirish uchun qulay shart-sharoitlarni vujudga keltiradi. To‘g‘ri tashkil qilingan navbatlab ekish chorva mollarini to‘yimli, oqsilli ozuqalar bilan ta’minlashga ham yordam beradi. Yangi yerlarni o‘zlashtirish va navbatlab ekishni tashkil etish. Navbatla
Sabzi mevasi yorilib ketmasligi uchun nima qilish kerak?

Sabzi mevasi yorilib ketmasligi uchun nima qilish kerak?

Dehqonchilik
Ekish muddatlari. Erta mahsulot olish uchun bahorda dalaga yer yetilganda birinchi imkoniyat bo‘lishi bilan urug‘i sepiladi. Qishga saqlash maqsadida yetishtirish uchun iyunning birinchi yarmida ekiladi. Urug‘ tuproqqa 1-3 sm chuqurlikda ekiladi. Qator oralig‘i 25-30 sm bo‘ladi. 10 m2 ga urug‘ sarfi 1,5-5 gramm (1 gektarga 1,5-3 kg maxsus seyalkalarda ekilganida). 2-3 chinbarg holatida 1,5-4 sm chuqurligida chopiq qilinadi. 1m2 yerga hosil maqsadi hisobga olinib 50 dan 200 gacha o‘simlik bo‘lishi kerak. Urug‘ ekilganidan keyin qatqaloq hosil bo‘lishidan ehtiyot bo‘lish kerak, aks holda nihollar nobud bo‘lishi mumkin. Sabzi ekilgan egatchalarga yupqa qilib go‘ng sepib qo‘yilishi qatqaloq paydo bo‘lishini oldini oladi. O‘tmishdoshlar. Eng yaxshi o‘tmishdoshlari bu ertaki kartoshk
Yeryong‘oq qanday yetishtiriladi?

Yeryong‘oq qanday yetishtiriladi?

Dehqonchilik
Ekish uchun tavsiya etiladigan navlar: Qibray–4, Lider, Mumtoz, Salomat va Toshkent–112. Yeryong‘oq urug‘ligini tanlash va ekishga tayyorlash. Qibray–4, Lider, Mumtoz navlarida dukkagida ikkita donli, Salomat va Toshkent–112 navlarida esa,  2-3 yirik donli bo‘lgan, po‘stlog‘i qoraymagan va mexanik zararlanmagan yeryong‘oqlar tanlab olinadi. Urug‘lik yeryong‘oqlar qo‘l mehnati yordamida chaqib ekishga tayyorlanadi. Qobig‘idan ajratib olingan yeryong‘oqlar urug‘ po‘stlog‘i yorilgan, mayda va to‘la shakllanmagan urug‘lardan tozalanadi. Tayyor bo‘lgan urug‘liklar 10-15 kilogrammlik mato qoplarda ekish vaqtigacha quruq va salqin xonalarda (qoplar yotqizilgan holatda) saqlanadi. Yerni ekishga tayyorlash. Yeryong‘oq ekiladigan maydon kuzda fosforli va kaliyli o‘g‘itlar berilib 25-30 sm chuq
Beda qandalasi zarari va unga qarshi kurash choralari

Beda qandalasi zarari va unga qarshi kurash choralari

Foydali ma’lumotlar
Markaziy Osiyoda so‘qir qandalalar oilasining 650 turi (170 avlodi) tarqalgan bo‘lib, ulardan 1% gina madaniy o‘simliklarga zarar keltiradi. O‘zbekistonda 13 turi uchraydi, ammo ulardan atigi ikki turi beda va dala qandalasi g‘o‘zada zarar yetkazadi. So‘qir qandalalar – tanasi kichik va o‘rta o‘lchamga ega bo‘lgan nozik hashoratlardir. Mo‘ylovlari boshlaridan uzun, to‘rt bo‘g‘imli, ikkinchi bo‘g‘imi birmuncha uzun, qolgan xalqasimon bo‘g‘imlari ingichkaroq ko‘rinishga ega. Oddiy ko‘zlari mavjud emas. Xartumchasi erkin joylashgan, to‘rt bo‘g‘imli. Elkasining oldingi qismi o‘rta qismiga nisbatan keng, uning old qirrasi to‘g‘ri yoki biroz o‘yiqlari bor. Ikki juft qanotlari, ba’zi bir xolatlarni hisobga olmaganda, yaxshi rivojlangan. Panjalari uch bo‘g‘imli, tirnoqlarining o‘simtalari bor.
Ertagi ekinlarni ekish va parvarishlash bo‘yicha tavsiyalar

Ertagi ekinlarni ekish va parvarishlash bo‘yicha tavsiyalar

Dehqonchilik
Ertagi sabzavotlarning bir qismini dastlabki o‘suv davrida shaffof plyonka ostida parvarishlash nihollarning barvaqt paydo bo‘lishi va hosili oddiy usulga nisbatan kamida 15-20 kun barvaqt pishib yetilishini ta’minlaydi. Shu bilan birga, plyonkadan foydalanilganda kechikib ekilgan sabzavotlarning rivojini jadallashtirishga imkon beradi. Ko‘chati orqali ko‘p yetishtiriladigan issiqsevar sabzavotlardan pomidor, shirin qalampir, baqlajon ekinlarini ko‘chat qilish ishlari ko‘chatxonalarda davom ettiriladi. Nihollar 2-3 barg chiqarganda orasi 5x6 sm qilib ko‘chirib o‘tqaziladi. Ko‘chirib o‘tqazilgan ko‘chatlar 10-12 kundan so‘ng birinchi oziqlantiriladi. Bunda 10 l suvda 5 g ammoniy sulfat yoki karbamid, 40 g superfosfat yoki ammofos va 10 g kaliy o‘g‘itlari eritilib, barg ustidan beriladi.
Achchiq qalampir yetishtirish bo‘yicha tavsiyalar

Achchiq qalampir yetishtirish bo‘yicha tavsiyalar

Dehqonchilik
Ekish uchun tavsiya etiladigan navlar: Marg‘ilon–330, Pikantniy, Uchqun, Tillarang, Mumtoz, Said. Ko‘chat tanlash. Ekiladigan achchiq qalampir ko‘chatlari 40-45 kunlik, 8-10 bargli, poyasi va ildizlari durkun rivojlangan, barglari to‘q yashil tusda, sog‘lom bo‘lishi lozim. Yer tayyorlash. Achchiq qalampir ekish rejalashtirilgan yerlarni tayyorlash ishlari kuz oylaridan boshlanib, hosildan bo‘shagan maydondagi o‘simliklar qoldiqlaridan tozalanib, mahalliy o‘g‘it sochib chiqiladi. Berilishi lozim bo‘lgan mineral o‘g‘itlar miqdorining bir qismi qo‘lda sochilgach, maydon 28-30 sm chuqurlikda yumshatiladi. Ekishga tayyorlashni keyingi tadbirlari ekishdan oldin bajarilib, maydonlar 14-16 sm chuqurlikda yumshatiladi. Yirik kesaklar xaskash yordamida maydalanib, bir yo‘la yer tekislab olinad
Pista qachon mo‘l hosil beradi?

Pista qachon mo‘l hosil beradi?

Bog‘dorchilik
Uzun tumanidagi Bobotog‘ davlat o‘rmon xo‘jaligi yerlarida 30 ming gektarda pista plantatsiyalari tashkil etiladi. Uning 2,5 ming gektari joriy yilda, qolgani 2020 yilgacha tayyor bo‘ladi. 2 ming ish o‘rni yaratiladi.  Qayd etish joizki, Surxondaryo viloyatining tog‘ va tog‘ oldi hududlarida foydalanilmaydigan yer maydonlarida har yili o‘rtacha 350 gektargacha pistazorlar barpo etishga mo‘ljallanmoqda. Shu kunlarda O‘rmon xo‘jaligi davlat qo‘mitasi Bobotog‘da Germaniya xalqaro hamkorlik jamiyati va FAO bilan birga amalga oshirayotgan loyihalari doirasida pistachilikni rivojlantirish, mavjud pista daraxtlarini hosildorligini oshirish va payvand qilish bo‘yicha ko‘rgazmali seminar o‘tkazmoqda. Mazkur seminarda o‘z tajribasi bilan o‘rtoqlashgan Turkiyaning Gaziantep pistachilik insti
Anor yetishtirish bo‘yicha tavsiyalar

Anor yetishtirish bo‘yicha tavsiyalar

Bog‘dorchilik
Ekish uchun tavsiya etiladigan anor navlari: Qizil anor, Achchiq dona, Qozoqi anor, Tuyatish, Ulfi, Desertniy va h.k. Ko‘chatlarni ekishga tayyorlash va ekish. Ko‘chatlarni ekishga tayyorlashda avvalo, tomorqa maydonini yaxshi tekislanadi, so‘ng yerga yetarli miqdorda – go‘ng, chirindi, fosforli, kaliyli va azotli o‘g‘itlarni solib, chuqur haydaladi. Anorni ekish sxemasi – 4×2 m, ko‘chatlarni ekish mart oyi davomida amalga oshiriladi. Ko‘chat ekish uchun chuqurligi va kengligi 50×50 sm bo‘lgan chuqurchalar kovlanadi. Chuqur qazishda tuproq ustki qismining 20-25 sm qatlami o‘raning bir tomoniga olib, qolgan qismi ikkinchi tomoniga olib qo‘yiladi. Ko‘chatni ekishdan oldin tayyorlab qo‘yilgan shaltoqqa (yangi mol go‘ngi tuproq bilan 1:1 nisbatda aralashtirilib, qaymoqsimon massa tayy
To‘qsonbosti ekinlari qachon ekiladi?

To‘qsonbosti ekinlari qachon ekiladi?

Dehqonchilik
Yerdan unumli va oqilona foydalanish dehqonchilikda muhim ahamiyat kasb etadi. O‘z ishining hadisini olgan dehqon borki, albatta, bu jihatning samarasini yaxshi biladi. Yerni bo‘sh qoldirmaslik, mavsumiy, iqlim sharoitiga mos ekinlarni ekib, takroriy hosil olish harakatida bo‘ladi. Dalalarda asosiy va takroriy ekinlar hosili yig‘ib-terib olinayotgan bir paytda omilkor bobodehqonlarimiz uchun to‘qsonbosti ekinlar ekish taraddudi boshlangani ham bejiz emas. Chunki sovuqqa chidamli bo‘lgan sabzi, piyoz, sarimsoqpiyoz, osh lavlagi kabi sabzavotlarni, kashnich, petrushka, selderey, salat bargi kabi ko‘katlarni to‘qsonbosti mavsumida ekib yetishtirish, ulardan yaxshigina daromad olish mumkin. Qish va bahor oylarida bu mahsulotlarning bozori chaqqon, xaridori ko‘p bo‘lishi esa dehqonning ishig