Xrizantema oʻstirish

Ekish uchun tavsiya etilgan navlar: oddiy yoki yakka qatli xrizantema, Anemonosimon (ayiqtovonsimon) xrizantema, Naysimoi yoki nursimoi xrizantema, Yapon xrizantemasi, Xitoy xrizantemasi, Salla (Pion) gulsimon xrizantema, Popuksimon xrizantema, Manzarali xrizantema – oldingilarning duragayi boʻlib, gullarining kattaligiga qarab yirik gullilar va mayda gullilarga boʻlinadi.

Koʻchat tayyorlash. Xrizantema asosan qalamcha usulida koʻpaytiriladi. Buning uchun ona koʻchatdan ochilib boʻlgan, pishgan sogʻlom novda olinadi. Kesib olingan sogʻlom novdadan uch boʻgʻim qilib qalamchalar kesib chiqiladi. Qalamchaning tag qismdagi ikkita bargi olib tashlanadi.

Tayyor qalamchalar 1 soat davomida karnoving dorisiga botirib qoʻyiladi. Karnovingdan olingandan keyin 10–15 sm qalinlikdagi qumga qadab chiqiladi. Qalamchalar orasi 1–2 sm boʻladi. Qadalgan qalamchalar usti plyonka bilan yopiladi. Bu ishlar asosan may, iyun va sentyabr oylarida qilinadi. Qalamchalar ildiz olgandan keyin plyonka ichidan olinib, ochiq yerga ekiladi.

Ekishga yer tayyorlash. Xrizantema uchun ajratilgan maydon tekis va uncha katta boʻlmagan (2–3o gacha) nishablikda boʻlishi lozim. Yer maydoni kuz oylari tayyorlanadi va organik oʻgʻitlar berib, 25–30 chuqurlikda haydaladi. Begona oʻtlar olib tashlanadi va ariqlar olinadi. Pushtalar kaltaroq 25–30 m uzunlikda va balandligi 20–25 sm boʻlishi lozim. Qatorlar oraligʻi 60–70 sm boʻlishi kerak. Qatorlar nazoratlash uchun sugʻoriladi, kamchiliklar bartaraf qilinadi, soʻngra ekishga kirishiladi.

Ekish. Koʻchatlarni mahalliy sharoitga qarab gulzorlarga turli vaqtda koʻchirib oʻtqazish mumkin. Ular oftob, oftob chala tushadigan joylarni yoqtiradi. Yaxshi oʻsgan va baquvvat oʻsimliklar 10-apreldan boshlab koʻchirib oʻtqaziladi. 1–2 °C sovuq ziyon etkazmaydi. Bunda qator oralari 60–80 sm, oʻsimliklar orasi esa 40–50 sm qilib olinadi. 10–15 sm chuqur kovlab, uni suvga toʻyintirib, ekib chiqiladi. Koʻchat oraligʻi ekilayotgan joyga qarab tanlanadi.

Oʻsimliklar gulzorga ekilgandan keyin ularni bir necha kun davomida qondirib sugʻorish lozim. Gullari uzib olinadigan gulzorlardagi oʻsimliklarda bittadan gʻuncha qoldirib, qolganlari olib tashlanadi, hatto baʼzan novdalari ham siyraklashtiriladi. Ortiqcha gʻunchalarni uzish davrida oʻsimliklar oziqlantiriladi, yaʼni haftada bir-ikki marta suyuq oʻgʻit bilan sugʻoriladi. Xrizantemani keyinchalik parvarish qilish – butun yoz boʻyi qatorlar orasini yumshatib turish, oʻsimliklar orasini chopish, begona oʻtlarni yoʻqotish, tuplariga shakl berish va vaqtida sugʻorishdan iborat.

Sugʻorish. Xrizantema guli suvni yaxshi koʻradi, shu bois haftada ikki marotaba sugʻorish kerak. Qatorlar oraligʻi 6–8 marotaba yumshatilib, qoʻl kuchi yordamida 10–15 sm chuqurlikda chopiq qilinadi.

Oziqlantirish. Mineral oʻgʻit meʼyori har 10 l suvga 20–25 g selitra aralashtirib tayyorlanadi va sugʻoriladi.

Kasalliklarga qarshi kurashish. Xrizantema guliga asosan ochilish, gullash davrida shiralarga qarshi Mospilan 20% em. k. kimyoviy vositasi sepiladi.

 

Manba: mehnat.uz sayti

 821 marta ko‘rilgan,  3 marta bugun ko‘rildi

Fikr bildirish

Email manzilingiz chop etilmaydi. Majburiy bandlar * bilan belgilangan

Ushbu sayt spamga qarshi kurashda Akismet’dan foydalanadi. Qoldirgan izohlaringiz qanday qayta ishlanishi bilmoqchi boʻlsangiz, shu havola orqali sahifaga oʻting.