Qulupnaydan sharbat va kompot qanday tayyorlanadi?

Qulupnay sharbati tayyorlash

Qulupnay mevasi tarkibida 4-14% gacha shakar, 0,28-1,6% gacha har xil kislotalar, 37-130 mg C vitamini, tez hazm bo‘ladigan temir, fosfor, kaliy va kalsiy tuzlari mavjud. Inson organizmida V vitaminining yetishmasligi qon yurishini sekinlashtirib, kamqonlikni keltirib chiqaradi. C vitaminining yetishmasligi esa tsinga (цинга) kasalligiga olib keladi.

Shuningdek, inson organizmining kasalliklarga qarshilik ko‘rsatish funksiyalarining kamayishiga, nerv sistemasining buzilishiga olib keladi.

Qulupnay sharbati juda xushbo‘y bo‘lib, uni tayyorlash uchun qattiq, rangi tiniq, yuvilgan tozalangan qulupnaylar ishlatiladi. Idishga solib, yog‘och qoshiq yoki taxta kabilar bilan bosib, 3-4 soatga xona haroratida qoldiriladi. So‘ngra 1 kg massaga 100 g suv qo‘shilib, 60 daraja haroratgacha 3 minut isitiladi.

Keyin sovutilib, 3-4 qavatli dokadan o‘tkazilib, filtrlanadi. Olingan sharbat bankalarda 85-90˚C haroratda pasterizatsiya (qizdirish orqali mikrob va zamburug‘larni yo‘qotish) qilinadi. Bu sharbat yurak va jigar kasalliklari uchun foydali hisoblanadi.

 

Qulupnaydan kompot tayyorlash

Qulupnaydan kompot tayyorlash uchun quyidagi mahsulotlar zarur bo‘ladi: 1 kg qulupnay uchun 1 kg shakar, vanilin, limon suvi, bir necha tomchi uksus.

Shakar va ozroq suv asosida quyuq sirop tayyorlanadi. Xushbo‘y hid berishi uchun ozroq vanilin va limon suvi qo‘shiladi. Katta kastryulda bir necha gramm uksus qo‘shilgan suv qaynatiladi. Qaynayotgan suvga qulupnayni bir necha soniya solib olinadi va shakarli sirop ustiga tashlanadi.

Yaxshilab qaynatib, 18-20˚C haroratda 1 kun ushlab turiladi. Shundan so‘ng sirop ajratilib, qulupnaysiz qaynatiladi. So‘ngra yana bir bor qulupnayni solib 1-2 daqiqa qaynatiladi. Sovigan qulupnay kompotini shisha idishlarga solib, usti qog‘oz bilan berkitib qo‘yiladi.

 

Manba: “Hosilni saqlash va qayta ishlash” (Nabijon Hoshimov, “Dizayn-Press” MCHJ nashriyoti, Toshkent-2012) qo‘llanmasi.

Fikr bildirish

Email manzilingiz chop etilmaydi. Majburiy bandlar * bilan belgilangan

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.