Navbatlab ekish qanchalik muhim?

Navbatlab ekishda hatto parnik va issiqxonalarda ham rioya qilish kerak. Masalan, pomidor, qalampir, baqlajon va kartoshkani albatta boshqa ekinlar bilan navbatlashtirib ekish kerak. Ular o‘zi uchun ham yomon o‘tmishdosh hisoblanadi.

Respublikaning sug‘oriladigan maydonlarida mo‘ljallangan ilmiy almashlab ekish usulining o‘zgartirilishi birinchidan zamon talabi bo‘lsa, ikkinchidan suv va texnikadan unumliroq foydalanish imkonini beradi hamda sug‘oriladigan har bir gektardan samaraliroq foydalanish, dehqon-fermer xo‘jaligini rivojlantirish uchun qulay shart-sharoitlarni vujudga keltiradi. To‘g‘ri tashkil qilingan navbatlab ekish chorva mollarini to‘yimli, oqsilli ozuqalar bilan ta’minlashga ham yordam beradi.

Yangi yerlarni o‘zlashtirish va navbatlab ekishni tashkil etish.

Navbatlab ekishni joriy etishdan asosiy maqsad yer unumdorligini oshirish bilan bir qatorda ishlab chiqarishni rivojlantirish, ko‘proq mahsulot yetishtirish va ularni to‘g‘ri tashkil etishni rejalashtirishdan iborat.

Navbatlab ekishni tashkil etishda tuproq, tarkibiga, sizot suvi satxiga, sug‘orishga yerning eroziyalanish darajasiga e’tibor berish kerak.

Bunda: agrotexnik tadbirlarni to‘g‘ri o‘tkazish; dalalarning keng o‘lchamliligini ta’minlash; yer tuzilishini e’tiborga olib haydash yo‘nalishini belgilash; ihota daraxtzorlar barpo etish; yo‘l tarmog‘ini; sug‘orish inshootlarini to‘g‘ri tashkil etish.

Og‘ish burchagi 2° dan iborat bo‘lgan yerlardan unumliroq foydalaniladi.

Ishlab chiqilgan loyiha hujjatni xo‘jalikda ko‘rib, muhokama qilinadi va qishloq xo‘jaligining yuqori tashkiloti tomonidan tasdiqlanadi. Ikkinchi joriy etish davri deganda, loyihadagi almashlab ekish sxemasi bo‘yicha hamma ekinlar dalalarda yetishtirilayotgan vaqt tushuniladi. Har bir almashlab ekish 100 s maydondan olingan yalpi maxsulot miqdori va turi bo‘yicha iqtisodiy jihatdan baholanadi. Bu almashlab ekish sxemasining iqtisodiy samaradorligini aniqlashga imkon beradi.

 

Manba: “Dehqonchilik asoslari” (M.Z.Murtozayev, “Fan va texnologiya nashriyoti”, Toshkent-2012)

Fikr bildirish

Email manzilingiz chop etilmaydi. Majburiy bandlar * bilan belgilangan

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.