Dehqonchilik

Achchiq qalampir yetishtirish bo‘yicha tavsiyalar

Achchiq qalampir yetishtirish bo‘yicha tavsiyalar

Dehqonchilik
Ekish uchun tavsiya etiladigan navlar: Marg‘ilon–330, Pikantniy, Uchqun, Tillarang, Mumtoz, Said. Ko‘chat tanlash. Ekiladigan achchiq qalampir ko‘chatlari 40-45 kunlik, 8-10 bargli, poyasi va ildizlari durkun rivojlangan, barglari to‘q yashil tusda, sog‘lom bo‘lishi lozim. Yer tayyorlash. Achchiq qalampir ekish rejalashtirilgan yerlarni tayyorlash ishlari kuz oylaridan boshlanib, hosildan bo‘shagan maydondagi o‘simliklar qoldiqlaridan tozalanib, mahalliy o‘g‘it sochib chiqiladi. Berilishi lozim bo‘lgan mineral o‘g‘itlar miqdorining bir qismi qo‘lda sochilgach, maydon 28-30 sm chuqurlikda yumshatiladi. Ekishga tayyorlashni keyingi tadbirlari ekishdan oldin bajarilib, maydonlar 14-16 sm chuqurlikda yumshatiladi. Yirik kesaklar xaskash yordamida maydalanib, bir yo‘la yer tekislab olinad
Qovun yetishtirish bo‘yicha tavsiyalar

Qovun yetishtirish bo‘yicha tavsiyalar

Dehqonchilik
Ekish uchun tavsiya etiladigan navlar: ertapishar – Rohat, o‘rtapishar – Suyunchi – 2, Oltin vodiy, Lazzatli, Oltintepa, Kichkintoy, Obi novvot, Gurvak, Bo‘rikalla, kechpishar – To‘yona, Gurlan, Amudaryo, Gulobi Xorazmiy, Zar gulobi, Saxovat, Umrboqiy, Beshak. Urug‘ tanlash. Ekiladigan qovun urug‘i toza, yuqori unuvchan, kasallik yuqmagan, o‘rtacha kattalikda, butun bo‘lishi zarur. Urug‘lar boshqa o‘simliklar urug‘lari va aralashmalaridan tozalanadi. Yer tayyorlash. Yer kuzda 35 sm chuqurlikkacha shudgor qilinadi. Yerni shudgorlashdan oldidan ma’dan va organik o‘g‘itlar beriladi. Bahorda tuproqda namni saqlab qolish uchun yerga uzun tishli xaskash yordamida ishlov beriladi. Qovun erta muddatlarda ekilganda yerni bahorda qayta shudgorlashning hojati yo‘q. Ekinlar kechki muddatlarda ek
Tarvuz yetishtirish bo‘yicha tavsiyalar

Tarvuz yetishtirish bo‘yicha tavsiyalar

Dehqonchilik
Ekish uchun tavsiya etiladigan navlar: ertapishar – O‘rinboy, Manzur, Chillaki F1, Krisbi F1, Krimstar F1 va o‘rta-ertapishar – Surxon tongi, Dilnoz, Sharq ne’mati, kechpishar – Hayit qora, Qo‘ziboy. Urug‘ tanlash. Ekiladigan tarvuz urug‘i toza, yuqori unuvchan, kasallik yuqmagan, o‘rtacha kattalikda, butun bo‘lishi zarur. Urug‘lar boshqa o‘simliklar urug‘lari va aralashmalaridan tozalanadi. Yer tayyorlash. Polizchilikda yerni ekishga tayyorlash keyingi barcha texnologik chora-tadbirlarni yaxshi naf berishini ta’minlovchi muhim omildir. Kuzda yer 35-40 sm chuqurlikkacha shudgor qilinadi. Yerni shudgorlashdan oldidan mineral va organik o‘g‘itlar beriladi. Bahorda tuproqda namni saqlab qolish uchun yerga uzun tishli xaskash yordamida ishlov beriladi. Tarvuz erta muddatlarda ekilganda y
Oqbosh karam o‘stirish bo‘yicha tavsiyalar

Oqbosh karam o‘stirish bo‘yicha tavsiyalar

Dehqonchilik
Ekish uchun tavsiya etiladigan navlar: ertapishar Farao F1, Nazomi F1, Parel F1, Iyunskaya, o‘rtapishar Saratoni, Toshkent – 10, Termiz – 2500, kechpishar Sharqiya – 2, O‘zbekiston sudyasi. Ko‘chat tanlash. Erta bahor va yozgi muddatlarda ekiladigan oqbosh karam ko‘chatlari 30-40 kunlik, barglari to‘q yashil, ildizlari durkun rivojlangan va sog‘lom bo‘lishi lozim. Dalaga ekish paytida ko‘chatlarda 6-7 ta barg bo‘lishi kerak. Yer tayyorlash. Maydonlar o‘tmishdosh ekinlar qoldiqlari va begona o‘tlardan sifatli qilib tozalanadi. 1 sotix yerga 200-250 kg (10 sotixga 2-2,5 tonna) chirigan go‘ng solinadi. Tuproq 20-25 sm chuqurlikda yumshatiladi, yirik kesaklar maydalanadi, yaxshilab tekislanadi, sug‘orish egatlari olinadi. Ekish muddati va sxemasi. Karamni 3 xil muddatda ekib, parvaris
Sholg‘om yetishtirish bo‘yicha tavsiyalar

Sholg‘om yetishtirish bo‘yicha tavsiyalar

Dehqonchilik
Ekish uchun tavsiya etiladigan navlar: Namangan mahalliysi, Samarqand mahalliysi, Muyassar. Urug‘ tanlash. Ekiladigan sholg‘om urug‘i toza, yuqori unuvchan, kasallik yuqmagan, o‘rtacha kattalikda, butun (sinmagan), vazndor tekis (zararlanmagan) bo‘lishi zarur. Urug‘lar boshqa o‘simliklar urug‘lari va aralashmalaridan tozalanadi. Yer tayyorlash. Urug‘ ekiladigan maydonlar o‘tmishdosh ekin qoldiqlari va begona o‘tlardan sifatli qilib tozalanadi. 1 sotix yerga 200 kg (10 sotixga 2 tonna) chirigan go‘ng solinadi. Tuproq 20-25 sm chuqurlikda chirigan go‘ng va mineral o‘g‘itlar bilan aralashtirilib yumshatiladi. Yirik kesaklar maydalanib, yaxshilab tekislanadi va sug‘orish egatlari olinadi. Ekish muddati va sxemasi. Sholg‘om asosan yozda ekiladi. Sholg‘om urug‘i markaziy mintaqa va vodi
Petrushka qanday yetishtiriladi?

Petrushka qanday yetishtiriladi?

Dehqonchilik
Ekish uchun tavsiya etiladigan navlar: Nilufar, Saxarnaya, Novas. Urug‘ tanlash. Ekiladigan petrushka urug‘i toza, yuqori unuvchan, kasalliklardan holi, butun (sinmagan), vazndor bo‘lishi zarur. Urug‘lar boshqa o‘simliklar urug‘lari va aralashmalaridan tozalanadi. Yer tayyorlash. Yer o‘tmishdosh ekin qoldiqlari va begona o‘tlardan tozalanadi. 1 sotixga 150-200 kg (10 sotixga 1,5-2 tonna) chirigan go‘ng solinadi. Petrushka qisqa muddatda yetilishini inobatga olib go‘ng solish bilan birga 1 sotix maydonga 1 kg azotli, 1 kg fosforli, 0,5 kg kaliyli o‘g‘it solish zarur. Yer 20-25 sm chuqurlikda yumshatiladi, yirik kesaklar maydalanib, yaxshilab tekislanadi va sug‘orish egatlari (pol) olinadi. Ekish muddati va sxemasi. Ertagi hosil olish uchun petrushka urug‘lari kuzda yoki erta bah
Salat yetishtirish bo‘yicha tavsiyalar

Salat yetishtirish bo‘yicha tavsiyalar

Dehqonchilik
Ekish uchun tavsiya etiladigan navlar: “Krupnokachanniy” va “Ko‘kshox”. Urug‘ tanlash. Ekiladigan salat urug‘i toza, yuqori unuvchan, kasalliklardan holi, butun bo‘lishi zarur. Urug‘lar boshqa o‘simliklar urug‘lari va aralashmalaridan tozalanadi. Urug‘lik ekish oldidan iliq suvda 3-4 soat ivitib qo‘yiladi. Yer tayyorlash. Urug‘ sepiladigan maydonlar o‘tmishdosh ekin qoldiqlari va begona o‘tlardan sifatli qilib tozalanadi. 1 sotix yerga 150-200 kg (10 sotixga 1,5-2 tonna) chirigan go‘ng solinadi. Tuproq 20-25 sm chuqurlikda yumshatiladi. Yirik kesaklar maydalanib, yaxshilab tekislanadi va sug‘orish egatlari olinadi. Ekish muddati va sxemasi. Bargli va bosh o‘raydigan salatlar urug‘i ochiq dalaga erta bahorda -fevral oxiri-mart oyining boshida va kuzda – sentabrning ikkinchi yarmi-o
To‘qsonbosti ekinlari qachon ekiladi?

To‘qsonbosti ekinlari qachon ekiladi?

Dehqonchilik
Yerdan unumli va oqilona foydalanish dehqonchilikda muhim ahamiyat kasb etadi. O‘z ishining hadisini olgan dehqon borki, albatta, bu jihatning samarasini yaxshi biladi. Yerni bo‘sh qoldirmaslik, mavsumiy, iqlim sharoitiga mos ekinlarni ekib, takroriy hosil olish harakatida bo‘ladi. Dalalarda asosiy va takroriy ekinlar hosili yig‘ib-terib olinayotgan bir paytda omilkor bobodehqonlarimiz uchun to‘qsonbosti ekinlar ekish taraddudi boshlangani ham bejiz emas. Chunki sovuqqa chidamli bo‘lgan sabzi, piyoz, sarimsoqpiyoz, osh lavlagi kabi sabzavotlarni, kashnich, petrushka, selderey, salat bargi kabi ko‘katlarni to‘qsonbosti mavsumida ekib yetishtirish, ulardan yaxshigina daromad olish mumkin. Qish va bahor oylarida bu mahsulotlarning bozori chaqqon, xaridori ko‘p bo‘lishi esa dehqonning ishig
Soya o‘simligi haqida bilasizmi?

Soya o‘simligi haqida bilasizmi?

Dehqonchilik
Soya, So‘ya (Glycine) — dukkakdoshlarga mansub bir yillik o‘tsimon o‘simliklar turkumi, dukkakli don va moyli ekin. 10 turi Afrika va Janubiy Sharqiy Osiyoning nam tropik va subtropiklarida, 1 yovvoyi turi Uzoq Sharqda uchraydi. Vatani — Xitoy. Soya juda qadimdan ekiladigan ekin. Miloddan avvalgi 5-mingyillikdan boshlab ekib kelinadi. AQSH, RF, Hindiston, Yaponiya, Koreya, Indoneziya, Ukraina, Moldaviya, Gruziya va O‘zbekistonda yetishtiriladi. Jahon bo‘yicha soya ekin maydoni 73,6 mln ga, o‘rtacha don hosildorligi 22,1 s/ga (2000): O‘zbekistonda 20-asrning 60-yillaridan keng tarqala boshladi. Oddiy soya turining ildizi yaxshi rivojlangan, o‘q ildiz, sershox, tuproqqa 2 m chuqurlikkacha kirib boradi, asosiy qismi haydalma qatlamda joylashadi (ildizida tuganak bakteriyalar rivojlanadi
Soya ekinini yetishtirish bo‘yicha tavsiyalar

Soya ekinini yetishtirish bo‘yicha tavsiyalar

Dehqonchilik
Respublikamiz aholisining oziq-ovqat mahsulotlariga, xususan, o‘simlik moyiga bo‘lgan ehtiyojini to‘la qondirish, import hajmini qisqartirish, chorvachilik va parrandachilikning ozuqa bazasini mustahkamlashda soya ekinining ahamiyati katta. Dukkakli o‘simlik hisoblangan soya barcha qishloq xo‘jalik ekinlari – kuzgi g‘alla, g‘o‘za, makkajo‘xori, sabzavotlar va boshqa ekinlar uchun eng yaxshi o‘tmishdosh ekin hisoblanadi. Soya ekinidan mo‘l va sifatli hosil yetishtirishda tuproq unumdorligi hamda suv ta’minoti yaxshi bo‘lgan maydonlarni tanlab olish, shuningdek, ekinni tuproq sharoitidan kelib chiqqan holda joylashtirish maqsadga muvofiqdir. Bunda quyidagilarga e’tibor qaratishni tavsiya etamiz. Soya ekiladigan maydonga sharoitdan kelib chiqqan holda sof holda 90 kg fosfor va 60 kg