Dehqonchilik

Koʻkat ekinlar qaysilar?

Koʻkat ekinlar qaysilar?

Dehqonchilik
Koʻkat ekinlarga koʻk holida isteʼmol qilinadigan, bargi, poyasi ovqatga ishlatiladigan sabzavot ekinlar: koʻk piyoz, sarimsoqpiyoz, salat, kashnich, yalpiz, ismaloq, shivit, rayhon, rediska, rovoch, petrushka, ukrop va boshqa shu kabi oʻsimliklar kiradi. Koʻkat ekinlari qimmatli ozuqa moddalari va vitaminlarga juda boy. Kuzda va bahorda ochiq maydonlarda, hamda parnik va issiqxonalarda yil davomida yetishtiriladi. Ularni ovqatlarga va konserva maxsulotlariga solib isteʼmol qilinadi. Ularning oʻsuv davri qisqa boʻlib, 30-60 kun ichida koʻkat mahsulotlari isteʼmol uchun tayyor boʻladi. Koʻkat ekinlar tezda yetilishi sababli ularni koʻp marta urugʻini sepib yil boʻyi qayta-qayta barra koʻkat yetishtirish imkoniyati mavjud. Koʻkat ekinlardan unumdor va namlik yetarli tuproklarda yuqori
Mosh qanday ekiladi?

Mosh qanday ekiladi?

Dehqonchilik
Ertagi mosh ekish aprel va may oylariga toʻgʻri kelsa, kechkisi iyun oyining oxiri va avgust oyining birinchi yarmiga toʻgʻri keladi. Mosh urugʻini qatorlab yaʼni qoʻlda sepiladi yoki ekish mashinalari (seyalkalar) da ekiladi. Mosh ekishdan oldin yerni toʻliq sugʻoriladi va yetilganidan keyin haydaladi. Shundan soʻng ekilgan moshni deyarli toʻliq shonalaguncha sugʻormasa ham boʻladi. Bu orqali moshning palagi oʻsib ketishini oldini olinadi va ekinning serhosil boʻlishi taʼminlanadi. Bundan tashqari begona oʻtlar deyarli chiqmaydi yoki juda kam boʻladi. Moshni pishguncha 2-3 yoki 4 marta sugʻorish yetarli boʻladi. Ekishdan oldin yerni boshqa ekinlarga tayyorlangan kabi tayyorlanadi. Koʻproq fosforli oʻgʻitlardan solib, shudgorlangan yerlarga ekilsa, oʻgʻit uzoq muddat davomida kuch beri
Sabziga qanday oʻgʻitlar solinadi?

Sabziga qanday oʻgʻitlar solinadi?

Dehqonchilik
Sabzi ekini ayrim oʻgʻitlarning yetishmasligiga turlicha taʼsirchan boʻladi. Jumladan, azot yetishmay qolgan taqdirda sabzi poyasi ingichkalashadi, barglari mayda boʻlib qoladi. Barglarining rangi och yoki toʻq yashil yoki och yashil tusga kiradi, ildizmevalari mayda va hosili past boʻladi. Aksincha, azot keragidan ortiqcha boʻlsa sabzinjing ildizmevasi suvli, tarkibida koʻplab oqsil boʻlmagan azot saqlaydi, bu esa oʻz navbatida zamburugʻ va bakteriyalar uchun eng muvofiq ozuqa muhiti boʻlib qoladi, buning natijasida qish davomida saqlanayotgan ildizmevalar chirib ketadi va koʻkarib nobud boʻladi. Azotli oʻgʻitlar kerakli normada berilganda esa u sabzining ildiz mevasi hosiliga va uning sifatiga muvofiq keladigan darajada taʼsir koʻrsatadi. Bunda azotli oʻgʻit odatda, oqsil almashinuvini y