Dehqonchilik

Loviyani takroriy ekin sifatida yetishtirish

Loviyani takroriy ekin sifatida yetishtirish

Dehqonchilik
Ekish uchun tavsiya etilgan navlar: mahalliy navlar ekiladi. Urugʻlik tanlash va ekishga tayyorlash. Bir xil oʻlchamli, toʻla yetilgan, shikastlanmagan urugʻlar  tanlab olinadi. Yerni ekishga tayyorlash. Vigna (loviya) kuzgi don ekinlaridan va chopiq qilinadigan ekinlardan keyin ekiladi. Bir ekilgan joyga 2–3 yildan keyin qayta ekiladi. Yer oʻtmishdosh ekinlarning qoldiqlari va begona oʻtlardan tozalangach, 25–27 sm chuqurlikda yumshatilib, tekislanadi. Ekish muddati va sxemasi. Loviya urugʻi iyun–iyul oylarida 60x20, 60x15 sm sxemada ekiladi. Ekish chuqurligi 3–5 sm. 10 sotixga 6 kg urugʻ sarflanadi. Parvarishlash. Yagana qilinmaydi. Sugʻoriladigan sharoitda shonalashgacha 1–2 marta, shonalash-gullash davrida 2 marta sugʻoriladi. Oʻgʻitlash. Oʻtmishdosh ekinga goʻng solinad
Sabzi mevasi yorilib ketmasligi uchun nima qilish kerak?

Sabzi mevasi yorilib ketmasligi uchun nima qilish kerak?

Dehqonchilik
Ekish muddatlari. Erta mahsulot olish uchun bahorda dalaga yer yetilganda birinchi imkoniyat boʻlishi bilan urugʻi sepiladi. Qishga saqlash maqsadida yetishtirish uchun iyunning birinchi yarmida ekiladi. Urugʻ tuproqqa 1-3 sm chuqurlikda ekiladi. Qator oraligʻi 25-30 sm boʻladi. 10 m2 ga urugʻ sarfi 1,5-5 gramm (1 gektarga 1,5-3 kg maxsus seyalkalarda ekilganida). 2-3 chinbarg holatida 1,5-4 sm chuqurligida chopiq qilinadi. 1m2 yerga hosil maqsadi hisobga olinib 50 dan 200 gacha oʻsimlik boʻlishi kerak. Urugʻ ekilganidan keyin qatqaloq hosil boʻlishidan ehtiyot boʻlish kerak, aks holda nihollar nobud boʻlishi mumkin. Sabzi ekilgan egatchalarga yupqa qilib goʻng sepib qoʻyilishi qatqaloq paydo boʻlishini oldini oladi. Oʻtmishdoshlar. Eng yaxshi oʻtmishdoshlari bu ertaki kartoshk
Kungaboqar yetishtirish boʻyicha maʼlumotlar

Kungaboqar yetishtirish boʻyicha maʼlumotlar

Dehqonchilik
Tavsiya etiladigan navlar: SUR, Rodnik, Jahongir, Olatoʻn, Samarqand oq kungaboqari. Urugʻlik tanlash va ekishga tayyorlash. Kungaboqar navlarining urugʻlarini orginator tashkilotlardan urugʻlik sifatini tasdiqlovchi hujjatlarga asoslangan holda olish tavsiya etiladi. Mahalliy Olatoʻn va Samarqand oq kungaboqarining urugʻlarini, hosil pishib yetilgan davrda kungaboqar dalasida hosil savatlarining yirikligi, hosil savatidagi urugʻlarning bir xilligi, kasallanmaganligi va boshqa belgilari boʻyicha tanlab olinadi. Ushbu kungaboqarning hosil savatlari quruq va shabadali joyda quritiladi. Quritilgan urugʻlar hosil savatlaridan qoqib olinadi va oʻsimlik qoldiqlari, puch urugʻlardan tozalanadi. Yerni ekishga tayyorlash. Yerni ekishga tayyorlash ishlari oʻtmishdosh oʻsimliklarni qoldiqlarini
Yeryongʻoq qanday yetishtiriladi?

Yeryongʻoq qanday yetishtiriladi?

Dehqonchilik
Ekish uchun tavsiya etiladigan navlar: Qibray–4, Lider, Mumtoz, Salomat va Toshkent–112. Yeryongʻoq urugʻligini tanlash va ekishga tayyorlash. Qibray–4, Lider, Mumtoz navlarida dukkagida ikkita donli, Salomat va Toshkent–112 navlarida esa,  2-3 yirik donli boʻlgan, poʻstlogʻi qoraymagan va mexanik zararlanmagan yeryongʻoqlar tanlab olinadi. Urugʻlik yeryongʻoqlar qoʻl mehnati yordamida chaqib ekishga tayyorlanadi. Qobigʻidan ajratib olingan yeryongʻoqlar urugʻ poʻstlogʻi yorilgan, mayda va toʻla shakllanmagan urugʻlardan tozalanadi. Tayyor boʻlgan urugʻliklar 10-15 kilogrammlik mato qoplarda ekish vaqtigacha quruq va salqin xonalarda (qoplar yotqizilgan holatda) saqlanadi. Yerni ekishga tayyorlash. Yeryongʻoq ekiladigan maydon kuzda fosforli va kaliyli oʻgʻitlar berilib 25-30 sm chuq
Tarvuz oʻstirish agrotexnikasi

Tarvuz oʻstirish agrotexnikasi

Dehqonchilik
Tarvuz turli xil qumlik yerlarda eng yaxshi oʻsadigan poliz ekini hisoblanadi. Fuzarioz va boshqa patogenlar (kasallik qoʻzgʻatuvchilar) yerda paydo boʻlishini oldini olish maqsadida oʻsimlikni almashlab ekilishiga rioya qilish kerak. Yaʼni tarvuzni yetishtirilgan yerga yana qayta 7-8 yilda bir ekish kerak. Yerning harorati 12-15oC ga yetganda 5-6 sm chuqurlikda tarvuz urugʻi ekiladi. Ekish sxemasi – 180…300x60x80 sm, ekish chuqurligi sugʻorish qiyin yerlarda 4-5 sm, sugʻoriladigan yerlarda 6-8 sm. Urugʻ sarflanishi 10 m2 ga 8000 – 11000 dona yoki gektariga 0,5 kg atrofida. Tarvuz ildizi tagiga 20-30 sm chuqurlikda organik oʻgʻit va mineral oʻgʻitlaridan 10 m2 ga (gektariga 20-30 kg): -ammiak selitra 300 gr., -superfosfat 300 gr., -kaliy tuzi 250 gr. beriladi. Organ
Aykido navli qovun yetishtirish

Aykido navli qovun yetishtirish

Dehqonchilik
Galiya (Galia) – anchagina hosildor va mashhur sort turiga kiruvchi qovunlar masalan Aykido F1. Bu turdagi qovunlar shakli dumaloq oval boʻlib, vazni oʻrtacha 1,5 kg atrofida. Yuzasi silliq hamda mayin toʻrli, pishganda rangi sariq boʻladi. Ichki etining rangi oqish yashil boʻladi. Urugʻ uyasi kichkina. Ushbu sort turi chiroyli koʻrinishi, yuqori taʼm sifati, ertapisharligi, un shudring kasalligiga chidamliligi shuningdek, tashishga qulayligi bilan oʻziga eʼtibor qaratgan. Ushbu sort turlarining yangi duragaylari fuzarioz soʻlishiga genetik chidamli hisoblanadi. Yevropa, Gollandiya va Oʻrta Osiyo issqixonalarida tarqalgan. Harorat. Qovun – issiqni yoqtiradigan ekin. Urugʻlari 15℃ issiqda 48 soat ichida unib chiqadi. Urugʻlarni oʻsib chiqishi uchun optimal harorat 25-30℃ hisoblanadi. 40℃
Tomorqada bodring yetishtirish boʻyicha tavsiyalar

Tomorqada bodring yetishtirish boʻyicha tavsiyalar

Dehqonchilik
Ekish uchun tavsiya etiladigan navlar: Ranniy – 645, Oʻzbekiston – 740, Zilol, Parad, Konkurent, Navroʻz, Omad, Talaba va Gollandiya F1 duragaylaridan Alibi, Asteriks, Regal, Ayaks, Superina. Urugʻ tanlash. Ekiladigan bodring urugʻi toza, yuqori unuvchan, kasallik yuqmagan, oʻrtacha kattalikda, butun (sinmagan), vazndor, zararlanmagan boʻlishi zarur. Urugʻlar boshqa oʻsimliklar urugʻlari va aralashmalaridan tozalanadi. Urugʻlik ekish oldidan iliq suvda 1–2 soat ivitib qoʻyiladi Yer tayyorlash. Dastlab maydon oʻtmishdosh ekin qoldiqlari va begona oʻtlardan sifatli qilib tozalanadi. 1 sotix yerga 200 kg (10 sotixga 2 tonna) chirigan goʻng solinadi. Chirigan goʻng bilan birgalikda 1 sotix maydonga fosforning 75, kaliyning ham 75 foizi beriladi. Bu koʻrsatkich 1,6 kg ammofos, 1,2 kg kali
Pomidor yetishtirish boʻyicha tavsiyalar

Pomidor yetishtirish boʻyicha tavsiyalar

Dehqonchilik
Ekish uchun tavsiya etiladigan navlar: ertapishar Doʻstlik, Saxiy, Shafaq, Sevara, oʻrta-ertapishar Toshkent tongi, oʻrtapishar TMK-22, Oʻzbekiston – 178, Surxon – 142, Bahodir, Sharq yulduzi, Sitora, Istiqlol – 10, Avisenna, kechpishar Namuna – 70, Doni 2000. Koʻchat tanlash. Pomidor koʻchatlari 40-45 kunlik, poyasi va ildizlari durkun rivojlangan, barglari toʻq yashil tusda, sogʻlom boʻlishi lozim. Yer tayyorlash. Pomidor ekish rejalashtirilgan yerlarni tayyorlash ishlari kuz oylaridan boshlanadi, hosildan boʻshagan maydondagi yirik oʻsimliklar qoldiqlaridan tozalanib, mahalliy oʻgʻit sochib chiqiladi. Berilishi lozim boʻlgan madaniy oʻgʻitlar miqdorini bir qismi qoʻlda sochib chiqilib, keyin maydon 28–30 sm chuqurlikda yumshatiladi. Ekishga tayyorlashni keyingi tadbirlari ekishdan
Baqlajon yetishtirish boʻyicha tavsiyalar

Baqlajon yetishtirish boʻyicha tavsiyalar

Dehqonchilik
Ekish uchun tavsiya etiladigan navlar: Avrora, Zamin F1, Feruz. Urugʻ tanlash. Ekiladigan urugʻi toza, yuqori unuvchan, kasalliklardan holi, sinmagan, vazndor boʻlishi zarur. Urugʻlar boshqa oʻsimliklar urugʻlari va aralashmalaridan tozalanadi. Yer tayyorlash. Urugʻ sepiladigan maydonlar oʻtmishdosh ekin qoldiqlari va begona oʻtlardan sifatli qilib tozalanadi. 1 sotixga 150-200 kg (10 sotixga 1,5-2 t) chirigan goʻng solinadi. Yer 20-25 sm chuqurlikda yumshatiladi, yirik kesaklar maydalanib, yaxshilab tekislanadi va sugʻorish egatlari olinadi. Ekish muddati. Urugʻlar qoʻlda sepiladi. Sepilgandan urugʻlar xaskash bilan tuproqqa aralashtiriladi. Baqlajon koʻchatlarini janubiy viloyatlarda martning 3-oʻn kunligi, markaziy mintaqada joylashgan viloyatlarda aprelning 2-3 oʻn kunligida v
Ertagi ekinlarni ekish va parvarishlash boʻyicha tavsiyalar

Ertagi ekinlarni ekish va parvarishlash boʻyicha tavsiyalar

Dehqonchilik
Ertagi sabzavotlarning bir qismini dastlabki oʻsuv davrida shaffof plyonka ostida parvarishlash nihollarning barvaqt paydo boʻlishi va hosili oddiy usulga nisbatan kamida 15-20 kun barvaqt pishib yetilishini taʼminlaydi. Shu bilan birga, plyonkadan foydalanilganda kechikib ekilgan sabzavotlarning rivojini jadallashtirishga imkon beradi. Koʻchati orqali koʻp yetishtiriladigan issiqsevar sabzavotlardan pomidor, shirin qalampir, baqlajon ekinlarini koʻchat qilish ishlari koʻchatxonalarda davom ettiriladi. Nihollar 2-3 barg chiqarganda orasi 5x6 sm qilib koʻchirib oʻtqaziladi. Koʻchirib oʻtqazilgan koʻchatlar 10-12 kundan soʻng birinchi oziqlantiriladi. Bunda 10 l suvda 5 g ammoniy sulfat yoki karbamid, 40 g superfosfat yoki ammofos va 10 g kaliy oʻgʻitlari eritilib, barg ustidan beriladi.