Bog‘dorchilik

Limon daraxti gullari to‘kilib ketishining sababi nimada?

Limon daraxti gullari to‘kilib ketishining sababi nimada?

Bog‘dorchilik
Limon daraxti yil davomida bir necha (3-4) marta gullaydi. Asosiy hosil birinchi gullashdan (aprel-may oylarida) va ikkinchi gullashdan (iyun-iyul oylarida) olinadi. Lekin ba’zi sabablarga ko‘ra limon daraxti birinchi gullashda gullarning ko‘p qismini to‘kib yuboradi. Buning bir nechta sabablari bor. Masalan: daraxtlar qishki sovuqlardan, dim havodan yoki qorong‘ulikdan zararlangan vaziyatlarda meva qilmaydi. Barglarini ko‘p qismini to‘kib yuborgan daraxtlar bahorda yangi barg chiqarib, qiyg‘os gullaganda ham dastlabki gullashda mevalarni tutib qolmaydi. Bu vaziyatda daraxtlar yaxshi parvarish qilinganda ikkinchi va uchinchi gullashda hosillarni saqlab qoladi. Bundan tashqari daraxtlarning meva tugmasligiga oziq moddalarning yetishmasligi ham asosiy sabablardan biri bo‘lishi mumkin.
Limon daraxtiga oziq moddalari yetishmasligini qanday bilish mumkin?

Limon daraxtiga oziq moddalari yetishmasligini qanday bilish mumkin?

Bog‘dorchilik
Limon daraxtiga oziq moddalari yetishmasa uning o‘sishida va rivojlanishida quyidagi o‘zgarishlar sodir bo‘lishi kuzatiladi: Azot yoki fosfor yetishmaganda – barglarning barchasi och-yashil yoki sarg‘ish-yashil tus oladi, daraxt o‘sishi sekinlashadi, hosil kamayadi. Azot yetishmasligi geografik tarqalishi bo‘yicha birinchi o‘rinni egallaydi. Kaliy yetishmaganda – mevalar kichik, ularning qobig‘i yupka va g‘ayrioddiy silliq bo‘lib qoladi. Kaltsiy yetishmaganda – boshqa tashqi belgilar mavjud bo‘lmagan holda, daraxt o‘sishi juda sekinlashadi va hosil kamayadi. Mis yetishmaganda – yosh novdalar keragidan ortiq uzayib, barglar kattalashib ketadi; poyada yelim hosil bo‘lishi va novdalar uchidan boshlab nobud bo‘lishi mumkin. Kasalliklarga qarshi ekinga tarkibida mis bo‘lgan fungitsi
Pista qachon mo‘l hosil beradi?

Pista qachon mo‘l hosil beradi?

Bog‘dorchilik
Uzun tumanidagi Bobotog‘ davlat o‘rmon xo‘jaligi yerlarida 30 ming gektarda pista plantatsiyalari tashkil etiladi. Uning 2,5 ming gektari joriy yilda, qolgani 2020 yilgacha tayyor bo‘ladi. 2 ming ish o‘rni yaratiladi.  Qayd etish joizki, Surxondaryo viloyatining tog‘ va tog‘ oldi hududlarida foydalanilmaydigan yer maydonlarida har yili o‘rtacha 350 gektargacha pistazorlar barpo etishga mo‘ljallanmoqda. Shu kunlarda O‘rmon xo‘jaligi davlat qo‘mitasi Bobotog‘da Germaniya xalqaro hamkorlik jamiyati va FAO bilan birga amalga oshirayotgan loyihalari doirasida pistachilikni rivojlantirish, mavjud pista daraxtlarini hosildorligini oshirish va payvand qilish bo‘yicha ko‘rgazmali seminar o‘tkazmoqda. Mazkur seminarda o‘z tajribasi bilan o‘rtoqlashgan Turkiyaning Gaziantep pistachilik insti
Anor yetishtirish bo‘yicha tavsiyalar

Anor yetishtirish bo‘yicha tavsiyalar

Bog‘dorchilik
Ekish uchun tavsiya etiladigan anor navlari: Qizil anor, Achchiq dona, Qozoqi anor, Tuyatish, Ulfi, Desertniy va h.k. Ko‘chatlarni ekishga tayyorlash va ekish. Ko‘chatlarni ekishga tayyorlashda avvalo, tomorqa maydonini yaxshi tekislanadi, so‘ng yerga yetarli miqdorda – go‘ng, chirindi, fosforli, kaliyli va azotli o‘g‘itlarni solib, chuqur haydaladi. Anorni ekish sxemasi – 4×2 m, ko‘chatlarni ekish mart oyi davomida amalga oshiriladi. Ko‘chat ekish uchun chuqurligi va kengligi 50×50 sm bo‘lgan chuqurchalar kovlanadi. Chuqur qazishda tuproq ustki qismining 20-25 sm qatlami o‘raning bir tomoniga olib, qolgan qismi ikkinchi tomoniga olib qo‘yiladi. Ko‘chatni ekishdan oldin tayyorlab qo‘yilgan shaltoqqa (yangi mol go‘ngi tuproq bilan 1:1 nisbatda aralashtirilib, qaymoqsimon massa tayy
Jiyda qayerda o‘sadi?

Jiyda qayerda o‘sadi?

Bog‘dorchilik
Sharq jiydasi — jiydagullilar oilasiga mansub bo‘lib, bo‘yi 3-4 metrgacha yetadi. Tanasi qizg‘ish-kulrang, yosh novdachalari va bargi kumush-oq rangli, qalin va qattiq, kipriksimon tangachalar bilan qoplangan. Bargi nashtarsimon yoki ellipssimon, o‘tkir uchli, shoxchalarda bandi bilan ketma-ket joylashgan. Novdalarning uchi ko‘pincha tikanli bo‘ladi. O‘simlik may oyida gullaydi. Gullari ko‘rimsiz, kumushsimon, juda yoqimli hidga ega. Mevasi sentabr-oktabr oylarida pishib yetiladi. Mevasi sariq, oltinsimon, cho‘ziq-dumaloq danakli. Jiyda mevalari serxosiyatliligi bilan mashhur. Mevasi tarkibida 40-65 foiz qand, 11 foiz oqsil, kletchatka, yog‘, oshlovchi moddalar, organik kislotalar mavjud. Bundan tashqari jiydaning “go‘shtli” qismida kaliy va fosforli tuzlar, vitaminlardan V1 V2, RR, E bor.
Mayizbop uzum ko‘chatlari sotiladi

Mayizbop uzum ko‘chatlari sotiladi

Bog‘dorchilik
Ko‘chat turi: 1 yillik “sug‘diyona” (Sogdiana) va “gigant”(Gigante) navli uzum ko‘chatlari. Yirik qora kishmish, danaksiz, mayizbop. Narxi: 5000 so‘m. Bog‘bon: Umid. Manzil: Samarqand viloyati, Shreder nomidagi I.I.Ch.B bog‘i. Telefon: +99893-728-09-74. Ma’lumot: ildizlari baquvvat, tabiiy, kafolatli. Ekish va parvarishash bo‘yicha kerakli tavsiyalar beramiz. Boshqa ko‘chat turlari ham bor.
Olxo‘rini ekish va parvarishlash

Olxo‘rini ekish va parvarishlash

Bog‘dorchilik
Tomorqalarda ekish uchun tavsiya etiladigan olxo‘ri navlari: Ispolinskaya, Berton, Izobilnaya, Vengerka fioletovaya, Chernosliv Samarkandskiy va h.k. Ko‘chatlarni ekishga tayyorlash va ekish. Ko‘chatlarni ekishga tayyorlashda avvalo, tomorqa maydonida suvning yurishi hisobga olinib, yer yaxshi tekislanadi. Maydonning har kvadrat metriga 6-10 kg go‘ng (chirindi), 200-250 g fosfor, 100-120 g kaliy va 150-200 g ammoniyli azot o‘g‘iti solinib, chuqur (25-30 sm) haydaladi. Olxo‘rini ekish sxemasi – 6×5 m (sug‘oriladigan bo‘z tuproqlarda) va 4×4 m (shag‘alli-qumlik tuproqlarda), ekish muddati: erta bahorda – fevral oxiri–mart oyi boshlarida. Ko‘chat ekish uchun chuqurligi va kengligi 60×60 sm bo‘lgan chuqurchalar kovlanadi. Chuqur qazishda tuproq ustki qismining 20-25 sm qatlami o‘ra
O‘rik ko‘chatini ekish va parvarishlash

O‘rik ko‘chatini ekish va parvarishlash

Bog‘dorchilik
Ekish uchun tavsiya etiladigan o‘rik navlari: Qandak, Subhoniy, Isfarak, Ko‘rsodiq, Ruhi Juvanon, Xurmoi, Shalax, Yubileyniy Navoiy va h.k. Ko‘chatlarni ekishga tayyorlash va ekish. Ko‘chatlarni ekishga tayyorlashda avvalo, tomorqa maydonida suvning yurishi hisobga olinib, yer yaxshi tekislanadi. Maydonning har kvadrat metriga 6-10 kg go‘ng (chirindi), 200-250 g fosfor, 100-120 g kaliy va 150-200 g ammoniyli azot o‘g‘iti solinib, chuqur (25-30 sm) haydaladi. O‘rik 6×5 m (sug‘oriladigan bo‘z tuproqlarda) va 4×4 m (shag‘alli-qumli tuproqlarda) sxemasida erta bahorda – fevral oxiri–mart oyi boshlarida ekiladi. Ko‘chat ekish uchun chuqurligi va kengligi 60×60 sm bo‘lgan chuqurchalar kovlanadi. Chuqur qazishda tuproq ustki qismining 20-25 sm qatlami o‘raning bir tomoniga, qolgan qismi ikk
Mayizbop uzum ko‘chatlari sotiladi

Mayizbop uzum ko‘chatlari sotiladi

Bog‘dorchilik
Ko‘chat turi: mayizbop “gigant” va “qora kishmish” navli 1 yillik  uzum ko‘chatlari. Narxi: kelishilgan holda. Bog‘bon: Sherzod. Manzil: Samarqand viloyati. Telefon: +99890-999-79-60 yoki +99899-872-36-72. Maslahat: mayiz yetishtirib daromad qilmoqchi bo‘lgan fermerlar, tadbirkorlar va bog‘bonlar uchun mayizbop “qora kishmish” va “gigant” navlari ko‘chatlarini ko‘p miqdorda yetkazib berish uchun buyurtma olamiz. Ko‘chat naviga 100% kafolat beramiz. Donalab sotilmaydi, ulgurji savdo qilinadi (kamida 1500 ta).  Ekish va parvarishash bo‘yicha kerakli tavsiyalarni beramiz.
Limon ko‘chatini ekish va parvarishlash bo‘yicha tavsiyalar

Limon ko‘chatini ekish va parvarishlash bo‘yicha tavsiyalar

Bog‘dorchilik
Sitrus o‘simliklari normal o‘sib rivojlanishi va mo‘l hosil berishi uchun 4000°C dan ortiq foydali harorat yig‘indisini talab qiladi. Ilmiy-tadqiqotlar va ilg‘or xo‘jaliklar tajribasi shuni ko‘rsatdiki, sug‘oriladigan hududda limonning “meyer” navidan sifatli, mo‘l va muntazam hosil olinmoqda. Bu nav bo‘yi nisbatan kichikligi va erta hosil bera boshlashi bilan boshqalardan ajralib turadi. Ko‘chati o‘tqazilganidan 2 yildan so‘ng hosilga kiradi. Mahalliy sharoitga ko‘proq moslashgan, biroq sovuqqa chidamli bo‘lmaganligi bois issiqxonalarda o‘stirilmoqda. Yaxshi parvarish qilinganda har tupidan 400-500 tagacha limon mevasini olish mumkin. Issiqxonalarda sutkalik o‘rtacha harorat 10°C dan yuqori bo‘lganida limon novdasi o‘sa boshlaydi. Sutkalik o‘rtacha harorat 16-18°C ga yetganida limon